Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ένας βοσκός από το Λαγοπόδο ήταν εκείνος που βρήκε τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας μέσα σε ένα δύσβατο και δυσπρόσιτο λαγκάδι. Πιθανότατα, η εικόνα να βρισκόταν κρυμμένη στην περιοχή από την περίοδο της Εικονομαχίας. Ο βοσκός μετέφερε την εικόνα καθημερινά στο χωριό του, αλλά εκείνη, κατά τρόπο θαυμαστό, βρισκόταν την επόμενη στο σημείο που την είχε πρωτοεντοπίσει ο βοσκός. Στο ίδιο σημείο που βρέθηκε λοιπόν αρχικά η εικόνα ανεγέρθη και ο ναός της Αγίας Μαύρας.
Αρχικά στο σημείο χτίστηκε ένα μικρό ξωκλήσι από τους κατοίκους του Μαχαιράδου, και αργότερα χτίστηκε μεγαλύτερος ναός με κωδωνοστάσιο και μοναστήρι από την οικογένεια Νταβαρία ή Ταβαρία. Ο ναός αυτός καταποντίστηκε από σεισμό και καθώς η οικογένεια δεν είχε τους πόρους για να την ξαναχτίσει, την δώρισε το 1632 σε Αδελφάτο. Και η δεύτερη αυτή κατασκευή πλήγηκε πολλαπλά από σεισμούς και άλλες θεομηνείες και τελικά επισκευάστηκε ριζικά μετά τους σεισμούς του 1873. Κατά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε τη Ζάκυνθο, ο ναός υπέστη και πάλι φθορές, αλλά αναστυλώθηκε από τους κατοίκους του Μαχαιράδου και τη συνδρομή της πολιτείας. Ξεχωριστή στάθηκε η συμβολή του λιθοξόου Αντωνίου Αντιόχου ή Μπουφαρδίου, ο οποίος ανέλαβε την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κιονόκρανων και σκαλισμένων αγκωναριών και εργάστηκε αμισθί μαζί με τους δύο γιους του Σαράντη και Χαράλαμπο.
Δίπλα από την Εκκλησία δεσπόζει το περίφημο πυργοειδές κωδωνοστάσιο, με ύψος 37 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 1802 και αποτελεί έργο του Νικολάου Κυβετού, αρχιτέκτονα και μηχανικού από το Μαχαιράδο. Οι καμπάνες του κατασκευάστηκαν στην Βενετία και φημίζονται για την γλυκύτητα του ήχου τους.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ.
Xronia Polla! Vohtheia mas!
ΑπάντησηΔιαγραφή